Кіфуляк М.О. Розвиток науки та освіти за врядування імператора Лева Мудрого в контексті виховних пріоритетів - Кіфуляк, Михайло Олександрович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
В магістерській роботі вивчається низка питань, пов’язаних з розглядом і комплексним висвітленням особливостей розвитку науки та освіти за правління імператора Східної Римської імперії (Візантії) – Лева Мудрого, з акцентуацією на виховні пріоритети, котрі василевс ромеїв узяв за основу в ході реалізації своєї широкомасштабної реформаторської діяльності. Крім того в роботі так само розглядаються й визначаються пріоритетні напрямки його внутрішньої політики в галузі гуманітарних наук. Так само дослідницька увага приділяється науково-освітній складовій, яка при імператорі Леві зазнала певних трансформацій та адаптацій. В магістерській роботі аналізується й універсальна дидактична імперська модель, поширена у духовно-виховній сфері. В магістерській роботі поза увагою не залишилось коло питань стосовно ролі та функцій візантійських навчальних закладів та домінуючих у виокремлену епоху світоглядно-естетичних ідеалів, – взірцевих дляосвічених прошарків суспільства кінця ІХ – початку Х ст. Окремо в магістерській роботі характеризується проблематика ключових наукових дисциплін в Імперії, покликаних формувати морально-етичні ідеали й світоглядні орієнтири імператорських підданих.
Keywords: історія педагогіки; візантійська дидактика; візантійська наука; візантійська освіта; Лев Мудрий