Психологічні особливості взаємин батьків та дітей у різних типах сімей - Черней, Оксана Вікторівна (My University, 2023)
Сучасне життя динамічно розвивається, а разом із ним змінюються традиції та звичний уклад життя. Проте сім’я завжди залишатиметься основним осередком розвитку та становлення особистості. Дуже важливо в шаленому ритмі життя, знаходити час та можливості для гармонійних стосунків із рідними. Виховання батьками своїх дітей, нажаль часто сьогодні обмежується їхньою зайнятістю. В сучасному ритмі життя жінки намагаються бути ідеальними дружинами та бездоганними матерями, не забуваючи при цьому про особисті потреби, а чоловіки при цьому більшу частину свого часу присвячують матеріальному забезпеченню родини, все це накладає відбитки на виховання дітей та час проведений із ними. Адже, часто, дитині потрібні не стільки матеріальні блага, скільки турбота та спільно проведений час. У ході теоретичного аналізу досліджуваної проблеми узагальнено наукові підходи до визначення питання про цінність сім’ї, про методи та стилі виховання, про ставлення матері та батька до виховання дітей а також про різницю у вихованні в сім’ях що виховують одну дитину та декілька дітей. Проведене емпіричне дослідження було спрямоване на виявлення певного стилю виховання та моделі поведінки у батьків в залежності від кількості дітей у сім’ї. А також досліджено погляд на сім’ю очима дітей. В результаті дослідження були зроблені висновки про розбіжності стилів виховання у матерів та батьків, а також виявлені типові моделі поведінки для певного типу сім’ї Modern life is developing dynamically, and along with it, traditions and the usual way of life are changing. However, the family will always remain the main center of development and formation of the individual. It is very important in the frantic rhythm of life to find time and opportunities for harmonious relations with relatives. Parents' upbringing of their children, unfortunately, is often limited today by their employment. In the modern rhythm of life, women try to be ideal wives and flawless mothers, not forgetting their personal needs, while men devote most of their time to the financial support of the family, all this leaves an impression on the upbringing of children and the time spent with them. After all, often, a child needs not so much material goods as care and time spent together. In the course of the theoretical analysis of the researched problem, the scientific approaches to determining the value of the family, the methods and styles of upbringing, the attitude of the mother and father to the upbringing of children, as well as the difference in upbringing in families raising one child and several children are summarized. The conducted empirical research was aimed at identifying a certain parenting style and behavioral model of parents depending on the number of children in the family. The view of the family through the eyes of children was also investigated. As a result of the study, conclusions were drawn about the differences in the parenting styles of mothers and fathers, and typical patterns of behavior for a certain type of family were also revealed.