Віршування Євгена Маланюка міжвоєнного періоду (віршознавчий та дидактичний аспекти) - Бзові, Карина-Марія Георгіївна (My University, 2021)
Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього рівня “Магістр” за спеціальністю 014 “Середня освіта (Українська мова та література)”. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Чернівці, 2021. У роботі розглянуто версифікацію українського поета-емігранта, представника “празької школи” Євгена Маланюка першого (міжвоєнного) періоду поетичної творчості. Предметом дослідження стали метрика, ритміка, строфіка, римування, рима. У першому розділі простежено формування творчої особистості поета, подано стислий огляд наукової рецепції його віршування. У другому та третьому розділах розглянуто віршування Є. Маланюка міжвоєнного періоду (20-х та 30-х років відповідно) за десятиліттями та збірками. У четвертому розділі запропоновано методичні рекомендації до вивчення поетової творчості в закладах загальної середньої освіти.
Keywords: Євген Маланюк, “празька школа”, віршування, версифікація, метрика, ритміка, строфіка, римування, рима, клаузула, строфа, стопа, ікт, міжіктовий інтервал.