Комахи інвайдери в урбоекосистемі (на прикладі м. Чернівці) - Плитус, Михайло Васильович (My University, 2023)
У роботі відмічено, що на території України наразі розповсюджено 19 інвазійних видів комах-філофагів, для м. Чернівці та Чернівецької області виділено тринадцять потенційних інвайдерів, з яких 46 % походять з Північної Америки. Інвазійні види комах – представники 8 родин, з них 46 % – це Gracillariidae, домінують види ряду Lepidoptera – 62 %. Це комахи з колючо–сисним апаратом (6 видів) та гризучим ротовим апаратом (7 видів). Вони негативно впливають на стан зелених насаджень, внаслідок їхнього живлення виникає хлороз листків, змінюється їх колір, вони швидше опадають, тому втрачається декоративність виду.
Keywords: комахи інвайдери; філофаги; інвазійні види; поширення