Останній аншлаг. Історія єврейського театру імені Шолом-Алейхема (1945 - 1950 роки) - Безаров, Олександр Троянович (Видавничо-інформацйний центр "МІСТО", 2025)
У монографії доктора історичних наук, доцента кафедри всесвітньої історії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олександра Трояновича Безарова висвітлено останній, «чернівецький» період в історії Київського державного єврейського театру, який у 1945 р. змінив не лише прописку, але й назву. Автором проаналізовано колекцію документів з історії театру, яка зберігається у фондах Державного архіву Чернівецької області, Архіву єврейської спадщини України Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства (м. Київ) та Музею театрального, музичного та кіномистецтва України (м. Київ), а також спогади акторів і режисерів, прозаїків і драматургів, матеріали періодичної преси тощо. Більша частина документів уперше публікується українською мовою.
Keywords: Київський ГОСЕТ, Мойсей Гольдблат, єврейська культура, Буковина, єврейська громада, товариство.