ЗАХИСТ ТРУДОВИХ ПРАВА ПРАЦІВНИКІВ В УМОВАХ ЗМІНИ КЛІМАТУ. - Burka, Aliona (м. Ужгород, 2026)
У статті зазначається, що зміна клімату вже зараз має серйозний вплив на безпеку та здоров’я працівників у всіх регіонах світу, оскільки останні є одними з тих, хто найбільше наражається на виробничі ризики, пов’язані зі зміною клімату, проте часто не мають іншого вибору, як продовжувати працювати, навіть якщо умови є небезпечними. Акцентується увага на тісному взаємозв’язку між зайнятістю та зміною клімату, оскільки наслідки глобального потепління дедалі більше впливають на ринки праці та змушують змінювати динаміку робочої сили, зокрема через процеси внутрішньої та зовнішньої трудової міграції. Разом з тим, у статті встановлено, що сектори відновлюваної енергетики починають адаптуватися до глобального потепління, розширюватися, потенційно створюючи нові робочі місця. Виявлено, що посилення хвиль спеки, забруднення та поширення хвороб призводять до зростання витрат на охорону здоров’я працівників. Також наголошується на важливості ролі профспілок під час захисту трудових прав працівників в умовах кліматичних змін. У статті проаналізовано досвід таких країн як Іспанія, Німеччина, Китай, Катар, Південна Африка щодо захисту прав працівників на фоні кліматичних змін та зазначено, що захист прав працівників (у кліматичному контексті) переважно носить фрагментарний характер. Зроблено висновки, що: 1) зміна клімату – це не лише екологічна проблема, а й складний економічний виклик, який впливає на світову, місцеву економіки, зайнятість населення, правовий статус та здоров’я працівників; 2) явище зміни клімату (яке охоплює екстремальну спеку, суворі погодні явища, ультрафіолетове випромінювання, забруднення повітря та трансмісивні захворювання) породжує трудову міграцію, порушує існуючі пропорції працевлаштованих та безробітних на ринку праці, призводить до втрат робочих місць чи навіть закриття підприємств; 3) постійні кліматичні зміни, а особливо, високі температури, часто є причинною виробничого травматизму і як наслідок втрати працездатності; 4) через нові кліматичні умови працівники стають більш вразливими, адже ризик втрати роботи, зменшення доходів, втрати працездатності на постійній чи на тимчасовій основі зростає у геометричній прогресії.
Keywords: зміна клімату; робочі місця; зайнятість; працівники; захист трудових прав