Соціально-психологічна адаптація державних виконавців до професійної діяльності з різним рівнем стійкості до стресів - Половинська, Ангеліна Василівна (My University, 2022)
Структура професійної діяльності державних виконавців пов'язана з великою кількістю стресфакторів, долаючи які важливо мати таку особистісну якість як стресостійкість. Завдяки здатності легко адаптуватися і високому рівню стресостійкості особистості співробітник може легко виходити зі стресової ситуації з найменшою втратою особистісних ресурсів.У процесі соціальнопсихологічної адаптації людина прагне досягти гармонії між внутрішніми та зовнішніми умовами життя та діяльності. З підвищенням рівня адаптації особистості, підвищується її рівень пристосованості до життя соціумі. У сучасній психологічній літературі немає єдиного термінологічного визначення такому феномену, який ми називаємо «соціально-психологічна адаптація».У ході соціалізації особистості в умовах сучасної професійної діяльності однією з найважливіших складових є здатність до швидкої та ефективної соціально-психологічної адаптації. А. Шиделко наводить факти, які вказують на те, що це можна пов'язати з проблемами адаптації особистості нашого століття, оскільки відбувається вплив різких змін соціального середовища та систематичних стресорів [51, с. 151-159]. Деякі автори розглядають адаптацію як умову виконання особистістю основних функцій, вирішення складних творчих проблем. У сучасній науковій літературі проблему стійкості до стресів розробляли такі вчені, як:Н. Алюшина, Я. Зелінська, В. Крайнюк, Н. Липовська, С. Мартинюк, Н. Ничкало, О. Олійник, Т. Руда та інші [1; 16; 23; 27; 31; 35; 36; 43]. Проблема соціально-психологічної адаптації до професійної діяльності піднімалася у працях таких вчених як:Л. Байбекова, І. Бондаренко, С. Кузікова, Г. Кудринська, С. Саване, С. Шиделко, О. Штепа[3; 5; 24; 25; 31; 44; 52; 53]. Зарубіжні науковці схильні вважати, що з чинників, які впливають на процес соціально-психологічної адаптації до професійної діяльності державних виконавців, є рівень стресостійкості особистості (Л. Елісон, 5 Л. Базелон, С. Гобфол, С. Мадді, В. Маршак, Р. Мей, Т. Мілес, Д. Рейс, Й. Роттер та інші) [58; 59; 60; 62; 63; 64; 65; 68; 69]. Разом з тим, відмінності в соціально-психологічній адаптації до професійної діяльності державних виконавців з різним рівнем стійкості до стресів мають недостатню розробленість у психологічній літературі.