Окремі питання реалізації програм протидії злочинності неповнолітніх - Prodan, Tetyana (КАІ, 2025 © Видавництво «Вектор», 2025, 2025)
Злочинність неповнолітніх є досить складною соціальною проблемою, яка потребує комплексної взаємодії між усіма суб’єктами протидії для досягнення ефективного результату. З огляду статистичних даних Генеральної прокуратури України простежується зростання рівня злочинності неповнолітніх протягом 2022-2024 років, а саме з 1291 до 1496 зареєстрованих кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми особами. Однак на кінець даного періоду порівнюючи його з 2023 роком (1638 кримінальних правопорушень), ми бачимо зниження злочинності неповнолітніх на 8,7%. Проте реалії сучасного життя демонструють, що незважаючи на зниження рівня даного виду злочинності проблема злочинності неповнолітніх лише набуває нової гостроти. Так, адже, в структурі злочинності неповнолітніх за ступенем суспільної небезпеки переважають тяжкі злочини (57%), що свідчить про те, що даний вид злочинності є суспільно небезпечним явищем, яке потребує дієвих механізмів протидії.
Keywords: кримінологія; злочинність неповнолітніх; протидія злочинності неповнолітніх