Концепт УКРАЇНА у сучасному англомовному медіадискурсі (на матеріали американської та британської преси) - Швець, Марія Володимирівна (My University, 2023)
Тема цього дослідження – «Концепт УКРАЇНА в сучасному англійському медіадискурсі (на матеріалах британської та американської преси). Одним із важливих і актуальних предметів дослідження є концепт УКРАЇНИ у відображенні сучасного англійського медіадискурсу, зокрема британської та американської преси. Мета дипломної роботи – розкрити прямі номінації концепту УКРАЇНА та когнітивні метафори, що вживаються в сучасному британському та американському медійному дискурсі щодо України, шляхом аналізу концепту як фундаментальної одиниці когнітивної лінгвістики, виявленням лінгвістичних засобів вербалізації концепту, визначення методів дослідження концепту в лінгвістиці, описом прямих і метафоричних номінацій концепту УКРАЇНА в британському та американському медіадискурсі. Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаної літератури. Перший розділ зосереджений на з’ясуванні концепту в когнітивній лінгвістиці, обговоренні засобів вербалізації концептів і специфіки їх використання, а також методів дослідження концептів у лінгвістиці. Другий розділ присвячений аналізу концепту УКРАЇНА в сучасному британському медіадискурсі. Концепт аналізується через пошук прямих номінацій та моделювання номінативного поля на основі статей з інтернет-видання The Guardian. Третій розділ присвячено аналізу концепту УКРАЇНА в сучасному американському медіадискурсі. Концепт аналізується через номінативне поле за матеріалами інтернет-видання The New York Times.
Keywords: концепт, медіадискурс, номінативне поле, номінація