Фінансова нестабільність як фактор формування нового податкового середовища України - Абрамова, Алла Сергіївна (Scientific Journal of Yuriy Fedkovich Chernivtsi National University Economics, 2023)
Актуальність дослідження визначена необхідністю розвитку податкового середовища в умовах фінансової не стабільності. Метою статті є з’ясування значення фінансової нестабільності як пріоритетного драйвера транс формації податкової системи України, з урахуванням сучасних тенденцій, викликів, перспектив. Використано комплексний аналіз макроекономічних показників, порівняльний аналіз реформ, науково-експертні наукові ба чення та кількісно-якісний підхід. Проаналізовано тенденції фінансової нестабільності та податкових реакцій на них у рамках досягнення цілей фінансової стабільності. Гіпотезою стало твердження мотиваційного та стиму люючого впливу фінансової нестабільності на розвиток податкового середовища України. Отримані результати підтверджують заявлену гіпотезу. Наукова новизна визначена існування реальних звʼязків та впливів фінансової нестабільності на розвиток податкового середовища України.
Keywords: фінансова нестабільність, податкова система, податкова політика, податки і збори, бюджет ний дефіцит, інфляція, інструменти податкового регулювання