Українськомовний питальний дискурс - Шабат-Савка, Світлана Тарасівна (Шабат-Савка С.Т. Українськомовний питальний дискурс : монографія. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2019. 332 с., 2019)
У монографії комплексно досліджено українськомовний питальний дискурс, виокремлено його інтенційну домінанту, усебічно схарактеризовано структурно-семантичні параметри і функційний потенціал питальних висловлень як посутніх його складників. Визначено роль категорій діалогічності й адресатності, що детермінують перебіг питального дискурсу й увиразнюють адресантно-адресатний континуум людської комунікації. На широкому фактичному матеріалі з’ясовано специфіку питальних висловлень у діалогічному та монологічному регістрі комунікації, у толерантних й атолерантних моделях його реалізації, у різних дискурсивно-стильових формах української мови.
Keywords: питальний дискурс, комунікативна інтенція, інтенція запиту, питальність, питальне речення, питальне висловлення, адресантно-адресатний континуум, дискурсивно-стильові форми української мови.