Типи регіоналізації в країнах Європейського Союзу - Щербанюк, Оксана Володимирівна (Регіональна політика ЄС: концепції, напрямки, значення для України: тези доповідей Міжнародної науковопрактичної конференції, 2021)
Регіональний рівень управління в сучасних умовах став більш важливим як у централізованих, так і в децентралізованих країнах. Хоча єдиного пояснення такого розвитку подій немає, мотивом регіоналізації в децентралізованих країнах часто є бажання використовувати більший масштаб у наданні державних послуг, водночас забезпечуючи переваги децентралізованого прийняття рішень. Ці реформи, як правило, передають повноваження з місцевого на регіональний рівень, хоча реформи зазвичай включають деякі повноваження, передані також від центрального уряду регіонам.