ВИКОРИСТАННЯ НЕОРГАНІЧНИХ КОАГУЛЯНТІВ НА ОСНОВІ ФЕРУМУ ДЛЯ РЕГУЛЯЦІЇ ЧИСЕЛЬНОСТІ ЦІАНОБАКТЕРІЙ - Козак, Анна-Марія Русланівна (My University, 2024)
Робота присвячена дослідженню ефективності коагулянтів на основі заліза у боротьбі з ціанобактеріями, зокрема Microcystis sp., у водному середовищі. У ході експерименту було оцінено вплив різних сполук (FeSO4, FeCl3, та Fe-EDTA) на морфологічні зміни культури ціанобактерій, зміни рН середовища та токсичність цих сполук. Встановлено, що коагулянти на основі заліза сприяють утворенню флокул і зменшенню оптичної густини культури, що вказує на ефективність осадження клітин. При цьому, застосування хелатної форми заліза (Fe-EDTA) продемонструвало найкращі результати, з мінімальними змінами рН і низьким рівнем токсичності. Отже, дослідження підтвердило перспективність використання коагулянтів на основі заліза для зниження чисельності ціанобактерій, що є важливим для покращення якості води та боротьби з водорослевими цвітіннями.
Keywords: коагулянти; цвітіння ціанобактерій; Microcystis pulverea; ціанотоксини