Основні принципи допомагаючих професій: медіація та гуманістична психотерапія - Чаплак, Ян; Чуйко, Галина (ГО «Європейська наукова платформа» (Вінниця, Україна) та ТОВ «International Centre Corporative Management» (Відень, Австрія)., 2023)
Стаття присвячена аналізу основних принципів, які застосовуються психотерапевтами та медіаторами – представниками допомагаючих професій – у процесі надання своїм клієнтам професійної допомоги. Зазначається, що медіатор і психотерапевт у своїй професійній діяльності використовують багато схожих принципів: добровільності, конфіденційності, щирості намірів вирішити проблему, доступності, неупередженості, гнучкості процесу тощо, - причому окремі принципи у цих професіях діють специфічно; інші принципи організації та проведення процесів медіації та психотерапії спільні; тоді як окремі принципи («вільного вираження емоцій») можуть стосуватися лише однієї з цих професій.
Keywords: медіація, клієнт-центрована психотерапія, допомагаючі професії, професійні принципи, принцип «вільного вираження емоцій»