Проблема поведінкових девіацій у підлітковому віці : загальнонауковий та теоретичний аспект. - Собков, Юрій Вікторович (Видавець «ПП Лисенко М.М.»., 2020)
Статтю присвячено проблемі поведінкових девіацій у підлітковому віці. Розкриваються стан дослідження даного питання в психології, його актуальність, вивчення поставленої проблеми в дослідженнях вітчизняних і зарубіжних науковців. Показано взаємозв’язок між соціальними умовами існування і проявами поведінкових девіацій. Розкрито поняття «соціальна норма» та «девіація». Показано основні наукові дослідження в галузі девіантної поведінки. Охарактеризовано причини виникнення поведінкових відхилень загалом і в підлітковому віці, зокрема. Зазначено, що у соціально-психологічному плані визначальним чинником, який підштовхує підлітка до несприятливої лінії загального формування особистості, є відсутність чи втрата психосоціальної ідентичності. Показаний механізм гіперкомпенсації як такий, що забезпечує підвищення рівня самоповаги підлітків через прояв поведінкових девіацій. Розкрито основні риси підлітків з девіантною поведінкою та форми прояву поведінкових девіацій. Визначено умови запобігання проявам девіантної поведінки.
Keywords: підлітковий вік, девіантна поведінка, девіація, соціальна норма