Творчість Івана Котляревського в культурно-історичному, дидактичному та лінгвістичному вимірах - Брябін, Віталіна Віталіївна (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню творчої спадщини Івана Котляревського крізь призму культурно-історичного, лінгвістичного та лінгводидактичного аналізу. У дослідженні обґрунтовано роль письменника як засновника нової української літературної мови та проаналізовано історичний контекст появи його знакових творів — поеми «Енеїда» та п'єси «Наталка Полтавка». Лінгвістичний блок роботи зосереджений на вивченні мовних особливостей текстів автора, зокрема лексичного багатства, використання народнорозмовної стихії та фразеологізмів, що стали фундаментом сучасної мови. Дидактичний вимір праці охоплює аналіз методики вивчення творчості І. Котляревського в сучасній школі: розглянуто чинні навчальні програми та запропоновано ефективні підходи до інтерпретації класичних текстів. Особливу увагу приділено засобам візуалізації та театралізації як інструментам підвищення зацікавленості учнів, що підтверджується наявними в роботі додатками з ілюстраціями до творів та матеріалами театральних вистав. Практична значущість дослідження полягає у розробці методичних рекомендацій та системи вправ для вчителів-словесників, спрямованих на формування літературної та мовної компетентностей учнів закладів загальної середньої освіти. Результати роботи можуть бути використані під час проведення уроків української мови та літератури, а також у вищій школі при підготовці студентів-філологів.
Keywords: Іван Котляревський; «Енеїда»; «Наталка Полтавка»; культурно-історичний вимір; лінгвістичний аналіз; дидактичний аспект; методика викладання української літератури; заклади загальної середньої освіти; нова українська літературна мова