ТРУДОВА МІГРАЦІЯ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РИНКОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Todoruk, Sergy; Kobelia, Zoriana; Сторцун, Катерина (My University, 2021)
У статті досліджено сучасні етапи трудової міграції в ринковій трансформації економіки України, обґрунтовано напрями удосконалення державного регулювання трудових міграційних процесів, теоретично опрацьовано дослідження процесу зовнішньої та внутрішньої трудової міграції населення України та вплив на трансформацію ринку праці й оцінку цього впливу, вплив трудової міграції відповідно до сучасX них вимог міжнародного та вітчизняного ринку праці. Визначено ключові фактори розвитку міграційних потоків у сфері сучасного ринку праці та здійснено оцінку впливу внутрішньої та зовнішньої трудової міграції населення України на трансформацію ринку праці. Проаналізовано результативність інституційних засад регулювання зовнішньої трудової міграції населення України у середовищі трансформації ринку праці, досліджено пропозиції щодо удосконалення організаційної структури державних установах у сфері налаштування внутрішньої та зовнішньої трудової міграції та продумані основи інституційних та соціальноXекономічних шляхів встановлення активної політики міграції в Україні. Метою статті є комплексне дослідження основних трудових потоків з детальним вивченням їх спрямування як у середині країни, так і поза її межами та запропонованому механізму їх сповільнення. Практична цінність результатів статті визначається обґрунтованими пропозиціями щодо сповільнення зовнішньої та внутрішньої трудової міграції. Нині Україна досі залишається однією із країн, яка є найбільшим постачальником робочої сили за кордон. Дослідження перебігу трудових міграцій в Україні демонстрували, що закономірностями розвитку на сьогоднішньому етапі є: формування в структурі робітничої сили України численної групи осіб, для яких трудова міграція є провідним видом зайнятості. Сповільнення міграційних трудових потоків можливо при використанні соціально-економічних механізмів. Але, на жаль, державна міграційна політика України не відповідає кризовій ситуації в країні. Виявлено, що зовнішня трудова міграція здійснює вплив на суспільство, який негативно зазначається на демографічному становищі, ринку праці, розвитку економіки та соціальної галузі, призводить до втрати активної та високоосвіченої частини населення у репродуктивному та трудовому віці. З іншої точки зору, в умовах соціально-економічного загострення трудової еміграції чинить позитивний вплив на вітчизняний ринок праці. Адже еміграційні процеси безпосередньо позитивно впливає тому, що здійснюється зниження тиску на ринок праці та зменшення напруги в суспільстві через нестачу робочих місць. У таких умовах необхідно звернути увагу на удосконалення чинного законодавства, впровадження ефективної системи моніторингу мігрантів та усунення наявних причин і наслідків трудової міграції
LABOR MIGRATION AT THE PRESENT STAGE OF MARKET TRANSFORMATION OF THE UKRAINIAN ECONOMY
Keywords: міграція; еміграція; імміграція; країна - донор; країна - реципієнт; трудова міграція; зовнішня трудова міграція; внутрішня трудова міграція; міграційні процеси; легальна трудова міграція; нелегальна трудова міграція