УПРАВЛІНСЬКА ДІАГНОСТИКА: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ТА ПРІОРИТЕТИ ОПТИМІЗАЦІЇ - Терлецька, Юлія (My University, 2024)
У статті досліджено концептуальні положення проведення управлінської діагностики на підприємстві, а також обґрунтовано пріоритети процесу її оптимізації. Визначено місце діагностики у системі стратегічного менеджменту товаровиробника. Встановлено, що управлінська діагностика є ефективною технологією оптимізації системи менеджменту у контексті розробки стратегії переходу підприємства від проблем та недоліків до процесу їхнього оперативного вирішення. Досліджено вплив управлінської діагностики на систему менеджменту суб’єкта господарювання. Доведено той факт, що вагомим доповненням до процесу проведення управлінської діагностики є практичний інструментарій антикризового управління підприємством, в якому задіяні оперативний, тактичний, стратегічний та превентивний механізми діагностики, стабілізації та виводу підприємства з кризи. Діагностовано можливості удосконалення механізму управління організаційним розвитком суб’єкта господарювання, удосконалено модель системи управлінської діагностики товаровиробника. Встановлено, що підґрунтям процесу зміцнення життєздатності підприємства є дохідність його операційної діяльності, інвестиційно-інноваційна спрямованість бізнес-процесів, клієнтоорієнтована маркетингова діяльність, а також ухвалення топ-менеджерами виважених раціональних управлінських рішень. Запропоновано до практичного впровадження на українських підприємствах концепцію антикризового управління латентними процесами, що враховує вплив латентних механізмів на процес функціонування товаровиробника. Доведено, що зазначена концепція, на відміну від існуючих, до свого складу включає систему оцінювання латентних процесів та систему діагностування явних загроз. Це дозволяє ідентифікувати не лише наявність кризових явищ та процесів, які відбуваються у період фази розбалансованості, а також у фазі стійкої кризи, але й при цьому попередити поширення кризових ситуацій у період фази латентності в процесі удосконалення управлінської діагностики.
MANAGEMENT DIAGNOSTICS: CONCEPTUAL PROVISIONS AND PRIORITIES OF OPTIMIZATION
Keywords: процедура діагностування, система управлінської діагностики, практичний інструментарій антикризового управління підприємством, методологія управлінської діагностики, оптимізація системи управлінської діагностики.