До питання про адміністративно-правовий статус Громадської ради доброчесності. - Krainii, Pavlo (My University, 2021)
Здійснення великої кількості реформ, що останнім часом відбуваються в системі органів публічної влади, місцевого самоврядування, судових та правоохоронних органів викликає значний інтерес в науковому співтоваристві. Однак, здійснюючи огляд таких процесів, які мали місце після проголошення нашою державою незалежності, можна констатувати що в останні кілька років окреслилась нова тенденція, яка полягає в максимальному залученні громадськості до процесів прийняття рішень органами влади різного рівня. Адже інституції громадянського суспільства отримують змогу бути залученими до різних напрямків управління державними справами, до числа яких відноситься й організація судової влади. Залучення незалежної від влади громадськості для формування нею штату професійних суддів, надання їй інструментів впливати на процеси прийняття відповідних рішень, і, найголовніше, підтвердження чи спростування рівня доброчесності кандидата на посаду судді, його високих моральних якостей є прогресивним кроком. Він спрямований на підвищення рівня довіри громадян як до судової влади загалом так і до окремого судді зокрема.
Keywords: Громадська рада доброчестості; судова система; громадянське суспільство