ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ : VІІІ Міжнародна науково-практична конференція - (:unkn) unknown (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2026)
Сучасна трансформація світової економіки зумовлює необхідність впровадження ефективних фінансових інструментів, спрямованих на забезпечення сталого економічного розвитку, підвищення фінансової стійкості та підтримку процесів посткризового відновлення. У дослідженнях розглядаються роль інституційних змін у розвитку фінансової системи України в умовах економічної нестабільності, цифрової трансформації, наростаючих глобальних викликів. Особлива увага приділяється механізмам державного фінансування та фінансуванню відновлення економіки, особливо в контексті зміцнення фіскальної спроможності та залучення інвестиційних ресурсів для сталої реконструкції. Тези конференції обґрунтовують важливість інструментів фінансового ринку та зростаючу роль фінансових посередників у просуванні цілей сталого розвитку через відповідальні інвестиції, зелене фінансування та стратегії, орієнтовані на ESG. Дослідження також висвітлює сучасні підходи до управління корпоративними фінансами в рамках парадигми стійкості бізнесу, наголошуючи на фінансовій адаптивності, управлінні ризиками та довгостроковому створенні вартості. Досліджено вплив поведінкових факторів і процесів цифровізації на функціонування фінансової системи. Стверджується, що фінансові технології, цифрові фінансові послуги та поведінкові аспекти прийняття рішень суттєво впливають на ефективність та інклюзивність фінансових ринків. Висновки підтверджують, що інтеграція інструментів сталого фінансування, інституційна модернізація та цифрові інновації формують основу для забезпечення довгострокової економічної стабільності та сталого розвитку.
Keywords: сталий розвиток економіки, фінансова система України, публічні фінанси, економічне відновлення, фінансові ринки, фінансові посередники, корпоративні фінанси, стійкість бізнесу, цифровізація фінансової системи, поведінкові фінанси