Зооморфні метафори в „Словарі української мови” за редакцією Бориса Грінченка - Gutsuliak, Tetiana (. Київ: Видавничий дім Дмитра Бураго, 2014)
„Словарь української мови” за ред. Б. Грінченка є цінним джерелом для дослідження історії формування й розвитку лексико-семантичної системи мови, через яку постають особливості культурного та побутового життя народу. У статті проаналізовано специфіку фіксування в лексикографічних матеріалах переносних значень слів та образних вживань. Розглянуто репрезентацію в словникових статтях зооморфної метафори як однієї з універсальних моделей сприйняття та мовного позначення реалій дійсності. Встановлено її роль у формуванні лексики народних промислів та у вираженні інтенцій мовця для емоційно-оцінної, експресивної характеристики осіб. „Ukrainian language dictionary” edited by Boris Grynchenko is valuable source for researching of formation and development of lexico-semantic language system through which cultural and domestic people life’s feachures arise. Specificity of fixation in lexicography’s articles of extended meaning of words and figure of speech is analysed. In dictionary materials author deals with the representation of zoomorphic metaphor as one of the universal model of actual perception and language’s detection. Its function in people’s trade lexis and expression for emotive, expressive description of person is determined.
Гуцуляк Т. Є. Зооморфні метафори в „Словарі української мови” за редакцією Бориса Грінченка. Лексикографічний бюлетень: зб. наук. праць / відп. ред. І. С. Гнатюк. Київ: Видавничий дім Дмитра Бураго, 2014. Вип. 23. С. 45‒54. ISBN 966-02-3450-3 (серія); ISBN 978-966-489-287-9 (вип. 23).
Keywords: Переносне значення слова, метафора, образне вживання слова, лексикографія, Борис Грінченко, „Словарь української мови” (1907‒1909).