РЕІНЖИНІРИНГ ЯК ПРОЦЕС ВИХОДУ ПІДПРИЄМСТВ З КОРОНАКРИЗИ - Liubov, Vodianka; Kyfyak, Viktoria; Лакуста, Олег (Чорноморський національний університет імені Петра Могили, ТОВ `ДКС Центр`, 2020)
Новим викликом для економічних систем стали флуктуації зумовлені коронакризою, яка про никла у всі сфери суспільного життя. Відповідно змінилась не лише середовище функціону вання бізнесу, а й його внутрішня структура. Зі світового досвіду найбільш успішними є такі зміни в організації підприємницької діяль ності, які проводяться в критичні моменти. Практика функціонування бізнесу показує, що дер жавна підтримка допомагає функціонуванню бізнесу в умовах пандемії COVID19, але тільки в тимчасовій перспективі. Тому існує необхідність у застосуванні новітніх інструментів та техно логій трансформації бізнесу та кардинальних змін відповідно до нових умов зовнішнього сере довища. У статті окреслено основні флуктуаційні зміни в умовах коронакризи в середовищі функціо нування бізнесу, що відображено на економічних показниках України. Здійснено теоретичне обгрунтування сучасних методів реінжинірингу. Обгрунтовано системний підхід до здійснення реінжинірингу за умов флуктуаційних перетворень зумовлених COVID19. Реінжиніринг є од ним з основних високоефективних методів реорганізації бізнесу, який широко використовується підприємствами різних сфер провідними компаніями світу. Охарактеризовано та виокремле но найважливіші бізнеспроцеси підприємства та запропоновано власні рішення щодо їх опти мізації та структуризації. Описано зв'язок між рівнями, процедурами та результатами реінжи нірингу бізнеспроцесів.
REENGINEERING AS A PROCESS OF ENTERPRISES EXIT FROM THE CORONACRISIS
Keywords: системний підхід; флуктуації; реінжиніринг; бізнес процеси; коронакриза; бізнес модель