Національно - патріотичне виховання в умовах викликів сучасності - Романюк, Світлана; Мафтин, Лариса (Рівненський державний гуманітарний університет, 2023)
Стаття присвячена проблемі національно-патріотичного виховання зростаючої особистості в умовах новітніх викликів, що актуалізують україноцентричні орієнтири, спрямовують до пошуку нових шляхів розвитку національної свідомості, активної громадянської позиції, етнічного патріотизму як особистісної якості. Авторами здійснено аналіз проблеми національно-патріотичного виховання зростаючої особистості в історії вітчизняної педагогічної думки; актуалізовано виховний досвід скаутських організацій, як таких, що максимально сприяють формуванню національно свідомого вихованця, патріота своєї держави, з почуттям обов’язку й відповідальності за майбутнє Батьківщини, готового працювати задля її блага і за необхідності стати на захист її безпеки та національних інтересів. Розкрито особливості національно-патріотичного виховання в умовах викликів сучасності: потреба чіткої окресленості теоретико-методологічних підходів до змісту національно-патріотичного виховання; викорінення рудиментів радянщини, явищ псевдопатріотизму; активізація роботи з військово-патріотичного напрямку; участь у волонтерстві; продумана система виховних впливів на особистість; плекання мовно-ментальної стійкості, оновлення програми національно-патріотичного виховання на україноцентричних засадах.
https://ojs.itup.com.ua/index.php/iiu/article/view/549
Keywords: виховання, модернізація освіти, національно-патріотичне виховання, зростаюча особистість, національна свідомість, ідентичність, україноцентризм