Особливості формування системи індикаторів розвитку туристичних дестинацій у західноукраїнських прикордонних регіонах - Кифяк, Олександр (Хмельницький національний університет, 2019)
У статті на основі контент-аналізу регіональних програм та інших стратегічних документів розвитку туризму встановлено, що основні показники стану туристичної діяльності є загальними та ідентичними для всіх регіонів. В результаті аналізу функціонування туристичних дестинацій прикордонних регіонів встановлено, що для цих територій визначальними є специфічні показники, пов’язані з транскордонним співробітництвом та впливом кордону на загальний розвиток туризму. На прикладі дослідження територій західноукраїнських областей, які практично всі є прикордонними, визначено основні ознаки класифікації туристичних дестинацій, встановлено основні критерії для визначення додаткових індикаторів розвитку туристичних дестинацій та підтверджено, що для кожної туристичної дестинації, окрім загальноприйнятих індикаторів розвитку, характерні особливі індикатори, які визначають реальну ситуацію в місці призначення і є обов’язковими елементами системи індикаторів для конкретної туристичної дестинації. Запропоновано підходи до формування системи індикаторів розвитку туристичних дестинацій у прикордонних західноукраїнських регіонах та методику формування інтегральних індексів розвитку туризму, яка базується не тільки на раціональному відборі окремих показників, але й їх вагових коефіцієнтів. На прикладі туристичної дестинації «м. Чернівці»» розраховано щорічний інтегральний індекс міжнародних туристичних обмінів та тиску на територію. Як результат, запропоновано етапи формування системи індикаторів туристичних дестинацій та встановлено, що формування системи індикаторів в окремих туристичних дестинаціях і в регіоні в цілому є важливим не тільки для аналізу стану туристичної сфери, визначення тенденцій, вироблення стратегії і тактики діяльності на туристському ринку, але й для визначення впливу туризму на соціально-економічний розвиток території чи регіону та прийняття відповідних рішень.
Keywords: Територія, система, індикатори, інтегральний індекс, розвиток, туристична дестинація, прикордонні регіони