Еволюція передкарпатської частини долини р. Прут у пізньому кайнозої (на основі матеріалів інженерно- геологічних вишукувань) - Шавранський, Василь (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дисертаційна робота присвячена реконструкції розвитку терасового комплексу річки Прут у пізньому кайнозої на основі комплексного аналізу матеріалів інженерно-геологічних вишукувань (розвідок). В ході дослідження встановлено морфологічні та морфометричні характеристики надзаплавних терас Пруту, їхню геологічну будову, генезис і палеогеографічні умови формування. Визначено ключові чинники еволюції терасового комплексу — кліматичні зміни, тектонічні рухи та гідрологічні процеси. Дані свердловин і ГІС-моделювання показали складний палеорельєф і багатоетапну геоморфологічну історію регіону. В районі м. Чернівці виявлено 12 терас, остання з яких датується ярківсько-кизилярським часом, що відображає еволюцію долини Пруту за останні 3,8 млн років.
Keywords: річкова долина; надзаплавні тераси; русло; заплава; геолого-геоморфологічна будова; річка Прут; палеоландшафт; тектонічні деформації; лесово-ґрунтовий розріз; свердловини; геодинаміка; ГІС; моделювання та реконструкції рельєфу; палеогеоморфологічний аналіз; алювій