ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ РОЗВИТКУ УВАГИ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ В УМОВАХ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Крижанівський, Ярослав (My University, 2025)
Дослідження присвячене удосконаленню методики розвитку уваги учнів 4-х класів в умовах НУШ шляхом інтеграції українських народних рухливих ігор у фізичне виховання. Встановлено, що народні ігри є багатофункціональним засобом, який сприяє фізичному, інтелектуальному та моральному розвитку молодших школярів. За результатами опитування, 96% педагогів підтримують ідею використання народних ігор, але рівень їхньої методичної обізнаності є недостатнім (лише 36% мають достатній або дуже високий рівень знань). Це підкреслює потребу у сучасному методичному забезпеченні. Педагогічний експеримент підтвердив ефективність розробленої методики, що передбачала включення народних ігор у всі частини уроку. Зокрема, в ЕГ зафіксовано статистично значуще покращення показників переключення та стійкості уваги порівняно з початковими даними (t-критерій Стьюдента 2,68 та 2,70 відповідно, Р≤0,05). Упровадження методики сприяє гармонійному розвитку особистості та формуванню ключових компетентностей НУШ.
Keywords: народні рухливі ігри, фізичне виховання, розвиток уваги.