Концепт АПОСТОЛ в українській мовній картині світу і методика ознайомлення з ним у ЗЗСО - Стасюк, Таісія (My University, 2021)
Дипломну роботу виконано в руслі когнітивної лінгвістики. Проаналізувавши теоретичні засади вивчення лінгвокультурного поняття „концепт”, авторка досліджує семантику однієї з релігійних лексем – апостол (ім’я концепту) та взаємозвʼязок цього мовного явища із свідомістю людини. Концепт АПОСТОЛ має багато мовних та художніх виражень в українській мові, бо термін апостол виражає мовну ідею, що існує в різних сферах людського життя: богослужіння, дозвілля (свята, обряди), соціальний стан (родове прізвище), освітній напрям тощо. У процесі дослідження проаналізовано відображення концепту АПОСТОЛ в усній народній творчості (фразеологізми, прислів’я, приказки, загадки, пісні, прикмети тощо), у Біблії, а також у творах української літератури, зокрема, у романах О. Кобилянської „Апостол черні” та Р. Іваничука „Євангеліє від Томи”. Зроблено висновок, що концепт АПОСТОЛ займає важливе місце у мовній картині світу українців.
The concept of APOSTLE in the Ukrainian language picture of the world and methods of acquaintance with it in ZZSO.
Keywords: когнітивна лінгвістика, концепт, поняття, апостол, образ, мовна картина світу, усна народна творчість, Біблія, художній твір