КОМУНІКАТИВНІ СТРАТЕГІЇ І ТАКТИКИ В ПОЛІТИЧНИХ ПРОМОВАХ В. ЗЕЛЕНСЬКОГО - Якимчук, Віра; Лопатюк, Наталія (Видавництво та друкарня Чернівецького національного університету, 2022)
The article is devoted to the study of communication strategies and tactics in political speeches of the President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy since the start of the Russian invasion on the territory of Ukraine. The linguistic means of realization of certain communication strategies with the help of communication tactics are outlined and analyzed. President Zelenskyy gave speeches to a number of parliaments and members of communities from around the world since the beginning of the Russian invasion to the territory of Ukraine. The relevance of the study is determined by the need to identify and study the mechanisms of verbal realization of communication strategies and tactics in speeches by Volodymyr Zelenskyy as part of a political discourse. The object of our scientific research is the communication strategies and tactics in Volodymyr Zelenskyy’s speeches. The subject of the paper is verbal means of realization of communication strategies in the political speeches by President Zelenskyy. The analysis of the results of our research has been based on the application of the deductive method, the cognitive method, the descriptive method and the method of quantitative calculations. The research data have been collected from the transcripts of political speeches of Volodymyr Zelenskyy available at the official President website. The scientific novelty of the obtained results lies in the analysis and systematization of communication strategies and communication tactics in political speeches of Volodymyr Zelenskyy after the Russian invasion. The study is based on the taxonomy of strategies, which include agitation strategy, strategy of self-presentation, informative-interpretive strategy, strategy of discreditation, argumentative strategy and strategy of forming the emotional state of addressee. The enlisted communication strategies correspond to several appropriate communication tactics, which are described in the article.
COMMUNICATION STRATEGIES AND TACTICS IN POLITICAL SPEECHES OF V. ZELENSKYY
Стаття присвячена дослідженню комунікаційних стратегій і тактик у політичних промовах Президента України Володимира Зеленського від початку російського вторгнення на територію України. Лінгвістичні засоби реалізації комунікативних стратегій за допомогою комунікативних тактик розглянуто та проаналізовано. Президент Зеленський виступив з промовами перед низкою парламентів та представниками громад з усього світу з початку російського вторгнення на територію України. Актуальність дослідження визначається необхідністю виявлення та вивчення механізмів вербальної реалізації комунікаційних стратегій і тактик у промовах Володимира Зеленського як частини політичного дискурсу. Об’єктом нашого наукового дослідження є комунікаційні стратегії і тактики у промовах Володимира Зеленського. Предметом роботи є вербальні засоби реалізації комунікаційних стратегій у політичних промовах Президента Зеленського. Аналіз результатів нашого дослідження базується на застосуванні дедуктивного методу, описового методу, когнітивного методу та методу кількісних підрахунків. Матеріал дослідження відібрано з транскриптів політичних промов Володимира Зеленського, розміщених на офіційному сайті Президента. Наукова новизна отриманих результатів полягає в аналізі та систематизації комунікаційних стратегій і комунікаційних тактик у політичних виступах Володимира Зеленського після російського вторгнення. В основу дослідження покладено таксономію стратегій, до яких належать агітаційна стратегія, стратегія самопрезентації, інформаційно- інтерпретаційна стратегія, стратегія дискредитації, аргументативна стратегія та стратегія формування емоційного стану адресата. Наведеним комунікаційним стратегіям відповідають декілька відповідних комунікаційних тактик, які описані в статті. Результати доводять, що стратегія формування емоційного стану адресата спостерігалася найчастіше в політичних промовах Володимира Зеленського щодо російського вторгнення. Іншими стратегіями, які можна було спостерігати досить регулярно, стали стратегія агітації та інформаційно- інтерпретаційна стратегія, реалізовані за допомогою різноманітних комунікаційних тактик.
Keywords: communication strategy; communication tactic; political speech; political discourse; Volodymyr Zelenskyy