СКЛАДАННЯ КАРТОГРАФІЧНИХ МОДЕЛЕЙ ПЗФ В СЕРЕДОВИЩІ ARC GIS (НА ПРИКЛАДІ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО РАЙОНУ) - Заболотний, Владислав Миколайович (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
У кваліфікаційній роботі розглянуто комплекс питань, пов’язаних із особливостями формування картографічних моделей природно-заповідної тематики. Визначено основні теоретичні та правові основи функціонування земель природно-заповідного фонду України. Сформовано рекомендації, щодо етапності складання цифрових карт для потреб ПЗФ. Розкрито ключові особливості використання прикладного програмного забезпечення при створенні моделей. Апробовано принципи ГІС-картографування на об’єктах ПЗФ Чернівецького району.
СКЛАДАННЯ КАРТОГРАФІЧНИХ МОДЕЛЕЙ ПЗФ В СЕРЕДОВИЩІ ARC GIS (НА ПРИКЛАДІ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО РАЙОНУ)
У забезпечені сталого розвитку країни, створенні здорового природного життєвого середовища, збереженні природних та окультурених ландшафтів й примноження біорізноманіття важливу роль відіграють природнозаповідні території й об'єкти, які розглядаються як основа формування екомережі України. В сучасних умовах роль ПЗФ у збереженні біотичного і ландшафтного різноманіття є визначальною. Гарантією збереження унікальних та типових природних ландшафтів є створення та підтримання науково обґрунтованої, репрезентативної й ефективно-керованої системи територій і об’єктів ПЗФ як базового елементу екологічно збалансованого соціально-економічного розвитку регіону. Природне середовище є не лише природним довкіллям проживання людини, а й природним капіталом, який надає людині безліч ресурсів й послуг. Людська цивілізація переходить від ери, у котрій обмежуючим чинником розвитку був капітал, створений людиною, до епохи, в якій таким дефіцитним фактором стає природний капітал. Тому ядром відновлювального природного капіталу нації є її природно-заповідний фонд. Саме тому, збереження та розвиток природно-заповідного фонду Чернівецької області, зокрема Чернівецького району, як біотичного і ландшафтного різноманіття, формування національної екомережі й її інтеграція до Всеєвропейської екомережі, є вкрай актуальним завданням національної політики
Keywords: геоінформаційне картографування, цифрова карта, Чернівецький район, ArcGIS, природно-заповідний фонд.