Комплексна методика дослідження термінологічних одиниць німецької терміносистеми дипломатії. - Камінська, Олена Ігорівна (My University, 2020)
Ви вчення функціонування термінологічних одиниць у фа ховій мові передбачає структурний, семантичний та прагматичний аспекти. Основними етапами описового методу були: виок ремлення термінів досліджуваної субмови, виявлення їх диференційних ознак, інтерпретація та класифікація виділених одиниць. Структурні типи термінів аналізуємо за допомогою словотвірного аналізу. Ця методика дає змогу класифі кувати дипломатичні терміни за їх структурою. Терміни -словосполучення та терміни-композити як структурний вид термінів німецької фахової мови дипломатії дослі джуємо засобами словотвірного та компонентного ана лізу. Словотвірний аналіз використовуємо для визначен ня базових словотвірних моделей термінів словосполучень і термінів-композитів. В такий спосіб виявляємо двочленні (представлені головним чином конструкцією іменник + прикметник), тричленні (прийменникові та безприйменникові конструкції) та, власне словосполучення, що складаються з чотирьох та більше компонентів (невелика кількість вживань)1 . За методикою безпосередніх складників проводимо аналіз термінів-словосполучень досліджуваної субмови. Спо чатку виділялося ядро членованої конструкції, а потім її периферійний елемент. Наприклад, у ТС fliegender Bot schafter слово Botschafter – ядро, а fliegender – перифе рійний (маргінальний) елемент, у ТС den Frieden festigen дієслово festigen – ядро, а den Frieden – маргінал. Аналіз термінів-композитів продемонстрував, що у терміноло гії дипломатії найбільшу групу становлять композити, утворені шляхом додавання двох основ.
Комплексна методика дослідження термінологічних одиниць німецької терміносистеми дипломатії.
Семантичний та прагматичний аналіз текстів умож ливлюють дослідження термінологічних одиниць і виок ремлення їх семантико-тематичних груп. За методикою аналізу категорій проводиться аналіз парадигматичних відносин досліджуваної субмови. На даному етапі дослідження застосовуємо етимологічний аналіз для виявлення основних джерел синонімії в тер мінологічній системі німецької фахової мови диплома тії: запозичення іншомовних термінів термінологізація слів загальновживаної мови виникнення синонімів внаслідок однакових слово творчих частин виникнення синонімів через невідповідність внутрі шньої форми терміну змістові вираженого поняття синонімія може виникати між термінами словосполученнями. Висновки щодо типовості явищ антонімії, полісе мії, омонімії та гіпергіпонімічних відносин ґрунтуються на даних кількісного аналізу. Терміни-антоніми утворюють пари, а то й цілі мік росистеми лексичних одиниць, які виражають контрарні та комплементарні відношення в межах терміносистеми дипломатії. З погляду формальної структурної класифі кації антонімічні пари дипломатичної термінології мож на класифікувати на різнокореневі, або лексичні, та на однокореневі, або словотвірні. Полісемантичні терміни можна класифікувати наступним чином: прості чи коре неві слова (15%), похідні (23%) та складні (62%). Пере важна більшість багатозначних термінів-слів німецької ФМД є бісемічними2 .
Keywords: профессиональный язык, терминосистема, терминологическая единица, общенаучный метод.