Правова природа трудового та цивільного договорів - Hetmanseva, Nina; Protskiv, Nataliia (Підприємництво, господарство і право., 2020)
Стаття присвячена дослідженню правової природи трудового і цивільного договорів. Конста- тується: щоб правильно визначити правову природу трудового та цивільного договорів, необхідно звернути увагу на їхні суттєві моменти та характеристики. Звертається увага на мету укладення відповідного договору та засоби, які будуть регламентувати їх укладення. Зауважується, що пред- мет договору визначає надалі процес організації роботи (діяльності), що визначається у межах від- повідних строків, та є також визначальною ознакою у розмежуванні природи трудового і цивільного договорів. Саме роботодавець в рамках господарської сфери здійснює управління виробництвом через систему взаємопов’язаних методів залучення до праці, використовуючи для цього господарсько-дис- циплінарну владу. Дана ознака є ключовою для визначення природи трудового договору та його від- межування від цивільного договору. Господарсько-дисциплінарна влада роботодавця проявляється, передусім, у визначенні робочого місця працівника, режиму роботи та відпочинку; організації процесу трудової діяльності та здійсненні її контролю; організації оплати праці; встановленні організаційних і економічних умов, які необхідні для забезпечення дисципліни праці та її продуктивності. Робить- ся висновок, що правильно визначена природа трудового договору дозволяє забезпечити працівника тими гарантіями, що передбачені трудовим законодавством, та сприяти творчому і професійно- му розвитку працівника як особистості. Правильно визначена природа цивільного договору дозволяє ефективно виконувати своє призначення як правового засобу упорядкування суспільних відносин. Як елемент механізму правового регулювання цивільний договір дозволяє контрагентам модифікувати особливості змісту договірних зобов’язань з урахуванням ситуації, яка склалася. Визначення природи трудового та цивільного договорів має важливе правове значення, оскільки від цього залежить пра- вовий статус особи, який буде визначати не лише права та обов’язки сторін, а й відповідні способи захисту у разі порушення відповідного договору.
Keywords: трудовий договір; цивільний договір; працівник; підрядник; замовник; надання послуг