Зуб В.В. Еволюція режиму нерозповсюдження ядерної зброї - Зуб, Вадим Валерійович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі розкривається еволюція ядерно-безпековий вимір системи міжнародних відносин. З’ясовано роль ядерного компоненту у сучасних стратегіях стримування в системі міжнародних відносин. Охарактеризовано сутність режиму нерозповсюдження ядерної̈ зброї, визначено сутність концепції ядерного стримування. Зазначається, що модернізація ядерних озброєнь, намагання окремих країн розширити свій арсенал, використання ядерної зброї як засобу демонстрації сили, перешкоджає ефективним дипломатичним ініціативам держав, збільшує ризик конфліктів. Здійснено аналіз нормативно-правового регулювання проблем ядерної безпеки. Констатується, що за умови послідовного та повного виконання положень Договору про нерозповсюдження ядерної зброї він унеможливлює будь-які канали для поширення ядерних озброєнь та забезпечує належний міжнародний контроль за дотриманням державами взятих на себе зобов’язань. Обґрунтовано потребу формування нових міжнародно-правових інструментів, здатних гарантувати безпеку окремих держав у разі їх відмови від ядерної зброї або від намірів щодо її розроблення. Окреслено політико-правові виміри забезпечення ядерної безпеки сучасної України. Зроблено висновок, що ключове значення для гарантування національної безпеки України нині та у повоєнний період матимуть підвищення рівня обороноздатності, посилення спроможності держави реагувати на кризові ситуації, отримання зовнішніх безпекових гарантій поза межами НАТО, а також розвиток двосторонніх і багатосторонніх відносин зі стратегічними партнерами.
Keywords: ядерна зброя; міжнародні відносини; режим нерозповсюдження ядерної зброї; військова агресія; нормативно-правове регулювання