Відкриття провадження у справі у господарському судочинстві - Butyrska, Iryna (Науковий журнал "Економіка та право", 2021)
Досліджено стадію відкриття провадження у справі у господарському судочинстві. Проаналізовано підстави та наслідки процесуальних рішень, що ухвалюються господарським судом на даній стадії. Зокрема, детально розкрито підстави для відмови у відкритті провадження у справі. Наголошено, що категорії юрисдикція, підвідомчість та підсудність не є тотожними, водночас у чинній редакції Господарського процесуального кодексу України дані поняття ототожнюються. За результатами проведеного дослідження автор доходить висновку, що стадія відкриття провадження у справі, з одного боку, виступає своєрідним процесуальним фільтром, який дозволяє «відсіювати» позовні заяви, подані з недотриманням законодавчих вимог щодо їхніх форми та змісту, а також позови, подані з порушенням правил підвідомчості та підсудності, а з іншого боку — дозволяє суду вчинити першочергові підготовчі дії щодо майбутнього судового розгляду.
http://economiclaw.kiev.ua/index.php/economiclaw/article/view/1033
Keywords: відкриття провадження у справі; відмова у відкритті провадження у справі; підвідомчість; господарське судочинство