Досвід врегулювання спору за участю судді в США і Канаді. - Ostafiichuk, Liudmyla (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2019)
В тезах доповіді здійснено порівняльний аналіз процедури врегулювання спору за участю судді в Україні, США та Канаді. Зроблено висновок, що процедури досудового врегулювання спорів, передбачені процесуальним законодавством України і США – відрізняються. В США врегулювання спору за участю судді є обов’язковою процедурою, в Україні така процедура проводиться виключно за згодою обох сторін. Крім цього в українському законодавстві відсутні критерії обов’язкового проведення врегулювання спору за участю судді за категоріями справ чи суми позову. Процедури досудового врегулювання спорів, передбачені процесуальним законодавством України і Канади – подібні. Українське законодавство встановлює таку їх форму як нарада, а законодавство Канади – попередня (досудова) нарада. Найбільша їх відмінність, як правильно зауважує М. Мельник, – полягає в участі у цих процедурах місцевого реєстратора . Принциповою різницею є те, що назви цих процедур різні, виходячи з їх визначення в законодавстві України і Канади, відповідно: досудове врегулювання спору за участю судді і підготовка справи до судового розгляду, хоча за своєю сутністю і метою вони збігаються.
Keywords: врегулювання спору за участю судді; медіація; альтернативне вирішення спорів