Напрями пiдвищення конкурентоспроможностi вищої освіти в сучасних умовах - Шапошников, К.; Шапошникова, І.; Жаворонок, А. (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2022)
Стаття присвячена дослідженню питань, пов’язаних із конкурентоспроможністю вищої освіти в сучасних умовах. Окреслено сутність освіти, з’ясовано її роль та сприяння встановленню стійкого взаємозв’язку між нею та науковою та інноваційною діяльністю. Сформульоване визначення категорії «конкурентоспроможність вищої освіти», виокремлено підходи до її розуміння, виділені рівні конкурентоспроможності в системі вищої освіти та встановлено взаємозв’язок між ними. З’ясовано основні компоненти системи вищої освіти, елементи її внутрішнього та зовнішнього середовища. Окреслено фактори, що впливають на рівень конкурентоспроможності вищої освіти в сучасних умовах: демографічні, соціально-культурні, економічні, політичні та технологічні. Досліджено та виокремлено основні виклики та тенденції розвитку вищої освіти, на основі яких сформульовано основні напрями підвищення конкурентоспроможності вищої освіти в сучасних умовах.
Keywords: вища освіта; конкурентоспроможність; якість освіти; система вищої освіти.