Цифрова трансформація фінансового аналізу на підприємствах - Марусяк, Наталія (Інвестиції: практика та досвід, 2025)
У статті досліджено актуальні аспекти цифрової трансформації фінансового аналізу діяль-ності підприємств. Наголошено, що в умовах динамічного розвитку цифрової економіки тра-диційні методи аналізу фінансових результатів та фінансового стану поступово доповнюютьсяновітніми цифровими технологіями, що забезпечує підвищення оперативності, точності та гнуч-кості прийняття управлінських рішень. Розглянуто ключові тенденції цифровізації, зокремавпровадження програмних рішень бізнес-аналітики, систем управління даними, хмарних тех-нологій, інструментів штучного інтелекту та машинного навчання, які дозволяють автоматизу-вати процеси збору, обробки та інтерпретації інформації. Обгрунтовано, що цифровий фінан-совий аналіз сприяє формуванню нової якості управління фінансами підприємств, орієнтова-ного на прогнозування, моделювання сценаріїв розвитку та своєчасне виявлення ризиків Виз-начено, що ефективність управління структурою капіталу та фінансовими ресурсами значноюмірою залежить від застосування сучасних цифрових технологій, здатних забезпечити комп-лексність аналізу, інтеграцію різнорідних даних і підвищення рівня фінансової безпеки підприє-мства. У статті підкреслено, що цифровізація фінансового аналізу відкриває нові можливостідля розвитку бізнесу та формування конкурентних переваг, оскільки дозволяє підвищити якістьаналітичної роботи, швидкість реагування на зміни ринку та обгрунтованість управлінськихрішень.
Keywords: фінансовий аналіз; цифровізація; цифрові програмні рішення; фінансове управління; цифровий фінансовий аналіз