Біблійні інтерпретації Миколи Карпенка та їх використання на уроках літератури в ЗЗСО - Лядобрук, Юрій Васильович (My University, 2023)
У кваліфікаційній роботі вперше простежено своєрідність інтерпретації старозаповітних книг псалмів, Йова та Екклезіаста у поетичній творчості Миколи Карпенка з погляду використання їх на уроках літератури в закладах загальної середньої освіти. До уваги взято аналогічні зразки з творчості українських поетів різних історико-культурних періодів (Т. Шевченка, П. Куліша, І. Франка, С. Руданського, Лесі Українки, Ліни Костенко, Д. Павличка та ін.). Доведено, що найчастіше у своїй творчій практиці М. Карпенко вдавався до переспівів, однак інколи крізь призму біблійних мотивів указував на характерні факти української дійсності середини ХХ ст.
Keywords: Микола Карпенко; Псалтир; псалом; книги Йова та Екклезіаста; переспів; інтерпретація; рецепція; обробка