Толерантність як лінгвопрагматичний параметр людської комунікації: інтенційність і синтаксування. - Шабат-Савка, Світлана Тарасівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У науковій розвідці проаналізовано комунікативну толерантність як лінгвопрагматичну категорію, що ґрунтується на принципах координації та ввічливості, слугуючи визначальним складником людської комунікації, зокрема діалогійного дискурсу в контексті його основних субстанцій ‒ адресанта й адресата, симетрії та балансу їхніх мовленнєвих інтенцій; досліджено роль паремійних конструкцій у створенні толерантного спілкування.
Шабат-Савка С. Толерантність як лінгвопрагматичний параметр людської комунікації: інтенційність і синтаксування. Актуальні проблеми синтаксису: сучасний стан і перспективи дослідження: матеріали Міжнародної наукової конференції, присвяченої 75-річчю від дня народження професора Ніни Гуйванюк / за ред. С. Т. Шабат-Савки. Чернівці : Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024. С. 197‒199.
Keywords: Толерантність, мовець, інтенція, синтаксис, пареміологія, українська мова.