Використання прийомів кінезіологічного тейпування у логопедичній роботі - Руснак, Олена Андріївна (Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено кінезіологічне тейпування як інноваційну технологію в логопедії для корекції нейром’язових порушень у дітей із ЗНМ. Проаналізовано психофізіологічні механізми мовлення та їх порушення, ефективність тейпування при гіперсалівації й дисфагії. Визначено методичні засади застосування, що базуються на концепції «Тріади тейпування» й принципах комплексності, безпечності та індивідуалізації. Розроблено аплікаційні схеми для корекції звуковимови та стабілізації артикуляції.
Keywords: гіпотонія м’язів; психомоторний розвиток; артикуляційна моторика; загальний недорозвиток мовлення (ЗНМ); кінезіологічне тейпування