Скоромовки як засіб розвитку мовлення - Курик, Ірина Миколаївна (Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена проблемі використання скоромовок як ефективного засобу розвитку мовлення дітей дошкільного віку. Досліджено сутність мовленнєвого розвитку дошкільнят та проаналізовано скоромовки як унікальний феномен, що має значний психолого-педагогічний потенціал для комплексного розвитку звуковимови, дикції, фонематичного слуху та загальної мовленнєвої координації. Виявлено, що попри визнану цінність, їх практичне застосування в освітніх закладах часто є епізодичним та безсистемним, що обумовлює нагальну потребу в розробці та впровадженні системних науково-методичних підходів. Для вирішення виявлених проблем обґрунтовано напрями та організовано експериментальну роботу, в межах якої розроблено та успішно впроваджено авторську методику використання скоромовок. Методика базувалася на провідних дидактичних принципах і забезпечувала цілеспрямований вплив на всі компоненти мовленнєвої системи. Аналіз результатів контрольного етапу експерименту довів високу ефективність розробки: зафіксовано суттєву позитивну динаміку мовленнєвого розвитку в експериментальній групі за всіма показниками. Це засвідчує практичну цінність методики для системної інтеграції в освітній процес дошкільних закладів.
Keywords: дикція; фонематичний слух; звуковимова; експериментальне дослідження; мовленнєвий розвиток; скоромовки