ЗНЕЦІНЕННЯ ЯК МАНІПУЛЯТИВНА СТРАТЕГІЯ ДОСЯГНЕННЯ ВЛАДИ НАД СПІВРОЗМОВНИКОМ - Чуйко, Галина; Чаплак, Ян; Зварич, Ігор (ГО «Європейська наукова платформа»; НУ «Інститут науково-технічної інтеграції та співпраці», 2025)
У статті зазначається, що знецінення – один з психологічних захисних механізмів, проте, ставши домінуючим у людини, він перетворюється на ефективний засіб та специфічну, м’яку, з прихованою агресивністю, стратегією маніпуляції іншою людиною, тоді як у форматі знецінення людиною себе здатний виконати навіть позитивну функцію, спрямовуючи особистість до саморозвитку. Розглянуто основні негативні наслідки знецінення іншої людини, як для її індивідуальності, так і для стосунків, та можливі причини знецінення; визначені й описані етапи бланкінгу. Зроблено висновок, що жертві знецінення не варто виправдовуватися перед його ініціатором, проте потрібно запитати себе, наскільки її знає ця людина – і не довіряти сказаному нею.
Keywords: знецінення, бланкінг, маніпуляція, стосунки, жертва