ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ НА МАСОВІ НАСТРОЇ. - Гаркавенко, Ніна Власіївна; москалик, Г.Ф.; Порпуліт, О.О.; Прокоф'єва, О.О; Кривоніс, Т.Г. (My University, 2023)
У статті розглядаються головніметоди та особливості їхнього впливу на масові настрої. Визначено, щомасові настрої – це складні емоційні стани, загальний емоційний настрій членів групи (колективу або суспільства), сукупність переживань, які значною міроювизначають спрямованість, орієнтацію та характер всіх проявів психології групи та окремих її членів. Зазначено, що психологічний вплив – це соціально-психологічна активність людей, що здійснюється в різних формах та різними засобами, спрямована на інших людей та їх групи з метою зміни психологічних характеристик особистості (її поглядів, думок, відносин, ціннісних орієнтацій, настроїв, мотивів, установок та стереотипів поведінки), групових норм, громадської думки або переживань людей, що опосередковує їх діяльність та поведінку. Розглянуто чотири етапи трансформації великого скупчення людей в емоційну спільність, особливу «масу», а саме: «циркуляцію», «кружіння», «створення образу», «активізацію». Обґрунтовано, що на сьогоднішній існує безліч способів та методів для здійснення психологічного впливу на масові настрої. Розглянемо кожний з них та виділимо їх головні особливості. До таких методів і способів віднесено: політичне маніпулювання, астротерфінг, рекламу, паніку, чутки, моду. Зроблено висновок, що масовий настрій є своєрідним попередником громадської думки, однією з перших реакцій свідомості: оцінки та дії. Залежно від ступеня усвідомлення причин масового настрою, він виражається як загальний емоційний фон (ейфорія, депресія) або як чітко ідентифікований стан (тривога, радість, паніка, ейфорія) тощо. Вплив масового настрою відображається в такій послідовності: від зовнішніх умов до внутрішньої оцінки; від масової свідомості та масової культури до масової поведінки. Отже, онтологічно масові настрої є невід’ємною частиною масової свідомості; гносеологічно - підкатегорією, активним функціонуванням масової свідомості, оціночним ферментом, характерним для занурення людини в масову культуру, відображенням масовізації.
Keywords: психологічний вплив; масовий настрій; особистість; суспільство