Населення Одеси у 1941–1944 рр.: динаміка, рефлексії на окупацію, стратегії виживання - Бабіч, Олександр Вячеславович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Виразним напрямом сучасної історичної науки є намагання максимально збагнути «людський вимір» історії, виявлення регіональних особливостей, візуалізація мікроісторичного рівня на тлі загальноцивілізаційних тенденцій. В умовах активізації бойових після 24 лютого 2022 р., окупацією значної території України, актуалізується чимало проблем, характерних для вибору стратегії виживання мирного населення в періоди попередніх воєнних конфліктів. Наукова новизна дослідження визначається самою постановкою проблеми, оскільки демографічні процеси, стратегії виживання та рефлексії населення великого міста в окупації так і не стало предметом грунтовного наукового дослідження.
Keywords: Друга світова війна; Трансністрія; Румунія; Одеса; населення; окупація; адміністрація; етнічні групи; стратегії виживання; Голокост; повсякденне життя; рух опору; соціальні процеси; спротив; колаборація