Роль соціальних мереж у формуванні поведінки підлітків - Войнорович, Катерина-Валерія Дмитрівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У роботі проаналізовано чи відіграють роль соціальні мережі у формуванні поведінки підлітків, зокрема у їхніх комунікативних здібностях. У роботі використовувалися методики: «КОС (комунікаційні та організаційні схильності)», «Тест міжособистісних відносин (за Тімоті Лірі)», опитування «Оцінка рівня взаємодії у соціальних мережах». Емпіричне дослідження виявило: з одного боку соціальні мережі сприяють розвитку креативності та підтримують соціальні звʼязки, а з іншого боку - можуть знижувати рівень реальної комунікації, провокувати формування залежності та впливати на самооцінку підлітка. Вибірку для дослідження склали підлітки, які активно користуються соціальними мережами.
Keywords: формування поведінки; соціальні мережі; комунікативні здібності; підлітковий вік; соціальна взаємодія; цифрова залежність; соціалізація