Показники змагальної діяльності команд високої кваліфікації в гандболі, які перемогли або зазнали поразок у матчах, в умовах чисельної нерівності - Kivernik, Alexandr; Мельник, В.О.; Городинська, І.В.; Кудріна, Н.В. (Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, 2021)
Результати дослідження дають змогу стверджувати, що двохвилинні вилучення під час гри в гандбол є невід’ємною частиною змагальної діяльності, оскільки і команди-переможниці і команди, що поступилися, отримують їх майже в однакові кількості. Команди-переможниці в середньому за одну гру проводять 4,95 результативних атак, ефективність яких становить 66,98%, команди, які програли в середньому за одну гру проводять по 3,82 результативні атаки з середньою ефективністю 57,25%. Перевірка на достовірність підтвердила наявність суттєвих відмінностей між показниками даних компонентів змагальної діяльності (p<0.05). Показник ефективності гри в чисельній більшості становить 57,25%, що є суттєво менше (p<0.001) ніж середній показник у всіх команд. Щодо ефективності атакувальних дій в чисельній меншості, то так само спостерігається достовірно менший (p<0.05) показник у команд, що програли, у порівнянні з середніми показниками всіх команд.
Keywords: Гандбол; Чисельна нерівність; Гандбольні команди високої кваліфікації; Змагальна діяльність; Ефективність