Врегулювання спору за участю судді – примирювальна процедура в цивільному судочинстві. - Татулич, Ірина Юріївна (Modern achievements of EU countries and Ukraine in the area of law : Collective monograph., 2020)
. Статтю присвячено дослідженню інституту врегулювання спору за участю судді у цивільному судочинстві України. Досліджено погляди науковців щодо правової природи цього нововведення. Здійснено порівняльну характеристику цієї процедури з іншими примирними процедурами. Проаналізовано принципи, які реалізуються під час впровадження врегулювання спору в судовій практиці. Обгрунтовано, що врегулювання спору за участю судді є самостійною примирною процедурою в цивільному судочинстві. Висвітлено колізійні питання діючого процесуального законодавства, які закріплюють процесуальний порядок здійснення врегулювання спору за участю судді на національному рівні. Сформульовано висновки та пропозиції, спрямовані на вдосконалення процесуального порядку проведення цієї процедури.