Образ рідного краю в художніх текстах С. Воробкевича: лінгвостилістичний і методичний аспекти - Кушнірук, Христина Іванівна (My University, 2024)
Кваліфікаційну роботу присвячено комплексному аналізу мовних засобів, що змальовують образ рідного краю в художніх текстах Сидора Воробкевича, а також розкриттю лінгводидактичного потенціалу цих текстів на уроках української мови в закладах загальної середньої освіти. У дослідженні узагальнено наукові погляди на специфіку художнього тексту як мовно-естетичного феномену та виокремлено основні ознаки ключових слів у художньому мовленні. На багатому фактичному матеріалі простежено асоціативно-образні номінації до ключового слова «Буковина» в ідіостилі письменника, з’ясовано специфіку й функційний потенціал мовних одиниць, які формують географічний, історичний та етнографічний образи рідного краю, відтворюючи унікальність авторського мовомислення С. Воробкевича. У роботі окреслено навчально-виховний потенціал патріотичних текстів як засобу формування художньо-естетичних цінностей школярів у контексті текстоцентричного підходу до навчання. На основі аналізу чинних навчальних програм і підручників розроблено систему традиційних та інтерактивних вправ і завдань, спрямованих на виховання національно-мовної особистості учнів основної та старшої школи. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання запропонованих методичних матеріалів учителями-філологами для вдосконалення мовної та соціокультурної компетентностей школярів.
Keywords: С. Воробкевич; художній текст; мовний образ; ключове слово; текстоцентричний підхід до вивчення мовних явищ; національно-мовна особистість учня / учениці ЗЗСО