Шевченкове трактування козаччини в рецепції Дмитра Николишина - Меленчук, Ольга Василівна (My University, 2021)
У статті розглянуто погляди письменника, літературознавця і видавця, колишнього учня професора С. Смаль-Стоцького – Дмитра Николишина на проблему козаччини у творчості Т. Шевченка. Акцентовано на відомій науковій студії «Погляди Тараса Шевченка на козаччину», в якій з‟ясовується питання впливів та джерельна база, що дозволили поетові утвердити й здійснити художню трансформацію історичної правди від початку зародження і розвитку козацького руху в Україні до періоду гайдамаччини.
Keywords: козаччина; гетьманщина; гайдамацький рух; історичний; науковий; аналіз; національна ідея