Наративні стратегії романів "Маша, або постфашизм" Я. Мельника та "Голокост F" Ц. Збєшховського (компаративний аспект) - Теленько, Катерина Павлівна (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню наративних стратегій романів „Маша, або постфашизм” Я. Мельника та ”Голокост F” Ц. Збєшховського. У теоретичному розділі роботи розглянуто критичні погляди літературознавців на цю тему, а саме: проаналізовано наукові підходи до питання наративної моделі світосприйняття, місця наратології у системі дисциплін, описано визначення категорії наративності, запропоновано нове тлумачення поняття наративу d сучасній науковій практиці та наративних стратегій художнього тексту. У трьох практичних розділах роботи визначено типи наративних стратегій романів „Маша, або постфашизм” Я. Мельника та „Голокост F” Ц. Збєшховського, визначено та запропоновано детальну схему рівнів комунікативних стратегій цих творів, здійснено їх компаративний аналіз. Методичний розділ містить розробку уроку української літератури для учнів 11 класу на тему „Роман Я. Мельника «Маша, або постфашизм»: наратив та наративні стратегії”. Результатом роботи стало формулювання нового методу комплексного аналізу творів сучасних українських і польських авторів із використанням загальної схеми їхніх наративної стратегій.
Keywords: наратологія; категорія наративності; наратив; наративна стратегія; сучасна українська література; сучасна польська література