ПОРТФОЛІО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ЯК ІСНТРУМЕНТ ПРОФЕСІЙНОГО ЗРОСТАННЯ - Костащук, Оксана Іванівна; Арич, Наталя Дмитрівна (Освітньо-науковий простір: науковий журнал., 2025)
У запропонованій статті розкрито зміст, значення та особливості використання портфоліо як ефективного інструмента професійного зростання вчителя початкових класів. Проаналізовано основні функції, типи та структуру портфоліо, обґрунтовано його роль в системі сучасної освіти в контексті вимог Нової української школи. У межах здійсненого дослідження представлено рекомендації щодо формування змістовного та результативного портфоліо, окреслено його значення як засобу самооцінки, рефлексії та презентації педагогічного досвіду. Особлива увага акцентована на використанні електронних форматів портфоліо, що відповідає тенденціям цифровізації освітнього процесу. Категорію «портфоліо вчителя початкових класів» авторами публікації, визначено як систематизоване зібрання матеріалів, що демонструють професійну діяльність вчителя, його педагогічні досягнення, інноваційні підходи та прагнення до самовдосконалення. Зазначено, що у контексті початкової освіти, портфоліо виконує подвійну роль: з одного боку, воно є засобом фіксації індивідуальних результатів і досвіду роботи вчителя, а з іншого – мотиваційним чинником до постійного професійного зростання. З’ясовано, що провідною метою створення потрфоліо є представлення динаміки самоосвітніх результатів у професійній діяльності вчителя і відслідковування індивідуального прогресу та зростання, демонстрація його здібностей до практичного застосування освітніх напрацювань. Автори публікації наголошують на тому, що портфоліо дозволяє вчителю усвідомлено підходити до планування власної кар'єрної траєкторії, аналізувати власні сильні сторони та визначати напрями для подальшого розвитку. Резюмовано наступне: портфоліо вчителя початкових класів є не лише формальним зібранням документів, а й потужним інструментом особистісного й професійного розвитку, що стимулює до самоаналізу, надає можливість презентувати власні досягнення та узагальнити педагогічний досвід. Портфоліо є не лише засобом оцінювання, але й дієвим механізмом формування конкурентоспроможного, мобільного та інноваційно орієнтованого вчителя початкових класів.
Keywords: портфоліо, професійне зростання, вчитель початкових класів, самооцінювання, рефлексія.